Teaching & Learning Lab

Good Practices

Live streamen in de internationale webinarweek

Tijdens de webinarweek van de Universiteit Utrecht van 6 tot 10 maart, werd er in het TLL voor het eerst live gestreamd (uitgezonden). Vijf masteropleidingen gaven zo op afstand vanuit het TLL voorlichting aan toekomstige internationale masterstudenten.

“Live streamen is gewoon een duur woord voor uitzenden,” vertelt Fridolin van der Lecq, de operator van het TLL. De opnames die je maakt, worden direct online uitgezonden en tegelijkertijd opgenomen, zodat het ook later teruggekeken kan worden.

De webinarweek

In de webinarweek werden er 22 live webinars over masteropleidingen opgenomen in de diverse Do It Yourself (DIY) studio’s in Utrecht, waarvan vijf in de DIY-studio van het TLL. Een docent en student(en) vertelden over de opleiding, en tegelijkertijd konden kijkers via een chatfunctie vragen insturen. Twee moderators stuurden de relevante vragen aan het eind van de presentatie door, zodat ze direct beantwoord konden worden. De opleidingen Mathematical Science, Nanomaterials Science, Epidemiology, Neuroscience and Cognition en Toxicology and Environmental Health streamden live vanuit het TLL.

Twee camera’s

Wat je nodig hebt om live te kunnen streamen, is eigenlijk heel basaal, namelijk een camera en een computer. Het bijzondere in het TLL was dat er twee camera’s gebruikt werden: één voor het beeld waar iedereen op staat, en één om in te zoomen op een spreker. Fridolin stond achter de regietafel, onder supervisie van opleider Martin Cohen van FSC AV-Media, en zorgde ervoor dat er op de juiste momenten geschakeld werd tussen de camera’s: “Je moet dan goed luisteren. Je kunt niet zomaar in het midden van een zin schakelen. In een natuurlijke pauze kun je van een ingezoomd beeld naar een totaalshot schakelen, en andersom. Van te voren had ik de powerpoint al gekregen, waardoor ik wist wie wat wanneer zegt, dat is heel belangrijk.”

 Nu moet het goed gaan

Van tevoren maakte Fridolin de studio helemaal klaar voor de opname en testte het geluid en de microfoons uitgebreid. Bij live streamen moet alles namelijk in één keer goed gaan. Maar juist het onder druk werken en de spanning dat het nu goed moet gaan, omdat je het niet over kan doen, vindt Fridolin het leukste aan het live streamen. “We beginnen nu en nu moet het klaar zijn: dat is grappig en uitdagend.” Uiteindelijk is vrijwel alles vlekkeloos verlopen.

Kom ervaring opdoen

Een ander leuk aspect vindt Fridolin om mensen op hun gemak te stellen, die geen ervaring hebben met voor een camera staan. “Je geeft ze bijvoorbeeld wat ezelsbruggetjes om door hun eerste zin heen te komen.” Fridolin nodigt iedereen uit om eens een kennisclip op te komen nemen in het TLL, om het te ervaren. Met de DIY-studio, met het lightboard of voor een ‘gewone’ daglichtopname. “Het is een leuke nieuwe uitdaging.”


Auteur: Miranda Overbeek (Freudenthal Instituut)