Teaching & Learning Lab

Over het Teaching & Learning Lab

Het Teaching & Learning Lab (TLL) is een onderwijslab voor docenten in het VO en HO, leerlingen, studenten, didactisch onderzoekers en bedrijven. Het is een plek om samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, te ontwikkelen en in de onderwijspraktijk te testen. Samen verbeteren de gebruikers van het TLL hun eigen onderwijs, en inspireren ze collega’s met nieuwe ideeën.

Sinds september 2021 zijn de onderwijsruimtes van het Teaching & Learning Lab onderdeel van Future Learning Spaces (FLS). Binnen het project FLS wordt er geëxperimenteerd met nieuwe concepten, om zo te verkennen hoe de fysieke leeromgeving kan bijdragen aan de Utrechtse onderwijsvisie: Persoonlijk, intensief, flexibel, activerend en kleinschalig onderwijs.
Bekijk hier naast een impressie van FLS, of kijk voor meer informatie op de website van FLS.

In de onderwijs-testruimtes bepaalt het onderwijs de indeling van de ruimte, in plaats van dat de ruimte oplegt hoe de docent onderwijs geeft. Tafels en stoelen, statafels of juist geen meubilair, het kan allemaal. Daarnaast is er allerlei apparatuur beschikbaar, zoals digitale whiteboards en observatiecamera’s. Het TLL heeft twee onderwijs-testruimtes: één voor maximaal 24 personen en één voor maximaal 36 personen.

In de studio van het Teaching & Learning Lab kun je kennisclips, korte video’s, webinars of andere video’s voor het onderwijs opnemen. Dit kan zowel onder begeleiding van een operator als in de Do-It-Yourself setting.

Als docent op een middelbare school of in het hoger onderwijs kan je in het Teaching & Learning Lab aan de slag met het innoveren van jouw onderwijs. In workshops en cursussen maak je op een praktische manier kennis met de mogelijkheden. Samen met collega’s werk je aan jouw lessen, colleges en/of praktische opdrachten.

Onderwijs
In de onderwijstestruimtes kun je de indeling van de zaal volledig naar je hand zetten. Moderne apparatuur als interactive whiteboards, een interactieve muur en beamers staan tot je beschikking, evenals een bemande studio voor het opnemen van clips.

Workshops
Er staan al een aantal interessante TLL-activiteiten op de planning. Ga naar de agenda om te zien of er iets voor jou bij zit!

Voor didactisch onderzoekers is het Teaching & Learning Lab dé omgeving om jouw onderzoek uit te voeren. De fysieke indeling van de onderwijstestruimtes is buitengewoon flexibel en het lab is voorzien van camera’s die alle hoeken van de zaal bestrijken. Daarnaast is de TLL-opnamestudio en een groot aantal onderwijstools beschikbaar, letterlijk van whiteboard tot lightboard. Dat betekent dat er ruime en unieke mogelijkheden zijn tot vergelijkend onderzoek en didactische experimenten.

Studio
In de (bemande) studio kunnen clips worden opgenomen met behulp van onder andere een green screen en een transparant lightboard. Deze clips kunnen worden gebruikt in onderzoek naar blended learning. Lees meer

Interesse in het gebruik van het TLL voor jouw onderzoek? Neem dan contact met ons op.

Het Teaching & Learning Lab werkt samen met verschillende innovatieve bedrijven. Zo staan in het TLL altijd de nieuwste onderwijstools, en kunnen docenten nieuwe producten in de praktijk testen. Op dit moment werken wij met veel plezier samen met de volgende bedrijven:

Bedrijven en instellingen buiten de Universiteit Utrecht gebruiken de onderwijstestruimtes, bijvoorbeeld voor het houden van een eigen workshop of brainstorm. En ook de studio is populair voor het oefenen met en maken van opnames, vooral met het Lightboard.
Probeer het ook eens uit en huur een onderwijstestruimte of de studio!

Ben je leerling van de U-Talent Academy? Dan krijg jij regelmatig toffe lessen in het Teaching & Learning Lab! Jouw docenten hebben bijzondere lessen bedacht, die ze in jouw lesuren in het TLL gaan uittesten. Ooit in een trapeze aan het plafond gehangen tijdens de natuurkundeles? Of een hart op een papier zien kloppen? Wat?! Ja, dat bedoelen we. Zou gaaf zijn als docenten dat voortaan ook op jouw eigen school kunnen doen, toch? Maar eerst even uittesten nog – in het TLL. Veel plezier!

En ben je student aan de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht? Dan mag jij ook regelmatig dit soort lessen gaan ontwerpen en geven in het TLL. Alle ruimte om je creativiteit er op los te laten!

Studenten die willen meedenken over het op innovatieve wijze verbeteren van hun eigen onderwijs zijn van harte welkom! Neem hiervoor contact op met Frans van Dam.