Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Herfstfestival: uitdagingen en mogelijkheden van online onderwijs

Tijdens het jaarlijkste Herfstfestival op vrijdag 12 november gaan we uitgebreid in op de voor en nadelen van online, hybride en fysiek onderwijs. Samen met experts kun je discusseren, overleggen en filosoferen over de mogelijkheden die online onderwijs biedt, en de struikelpunten waar je geheid tegenop zult lopen. We kunnen weer twee mooie workshops toevoegen aan ons programma, waarbij de flexibiliteit en afstand van online onderwijs centraal staat.

 

Jeroen Jansen (UU)

Veel onderwijsinstellingen, van basis-, tot voortgezet en hoger onderwijs, denken momenteel na over de rol die online onderwijs kan spelen. Eén van de grote vraagstukken daarbij is hoe je, bij een grotere nadruk op online onderwijs, toch kunt zorgen voor verbondenheid tussen leerlingen of studenten. In een online leeromgeving is verbondenheid een belangrijke voorwaarde. Een manier om verbondenheid tussen leerlingen of studenten te stimuleren, is om hen in kleine groepen te laten samenwerken. Online samenwerking kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Tijdens deze workshop gaan we in op het vormgeven van online samenwerkend leren, de rol van de docent daarbij en de manier waarop samenwerkende leerlingen of studenten het beste ondersteund kunnen worden.

 

Karin Rebel (UU) en Annet van Royen (UMCU)

Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht verbinden hun kennis om zo bij te dragen aan maatschappelijke transities op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid en voeding. Met de opkomst van het online onderwijs in de afgelopen periode is deze samenwerking gemakkelijker te organiseren, waar studenten en docenten vanuit thuis of hun eigen universiteit kunnen inbellen. Maar wanneer heeft een dergelijke samenwerking toegevoegde waarde? Wanneer is het geheel beter dan de som der delen? Tijdens de workshop van Karin Rebel en Annet van Royen kunnen deelnemers online en fysiek mee doen. Samen gaan we kijken én ervaren wat er in het ontwerp en de ontwikkeling nodig is om een dergelijke cursus tot een succes te brengen.

 

We kijken er naar uit om jullie op de 12e te mogen ontvangen!

Ben je benieuwd naar het gehele programma van het Herfstfestival 2021? Je kunt het hier vinden.