Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Met LEGO nadenken over de inrichting van je onderwijsruimte

“LEGO is een goede tool om een ontwerp te maken voor de inrichting van je onderwijsruimte. Je kan snel een 3D-model maken, het is bijzonder veelzijdig en je kunt gemakkelijk je ontwerp aanpassen.” vertelt Jasper van Winden (Universiteit Utrecht). Hij laat docenten daarom nadenken over hun onderwijsruimte met behulp van LEGO en kaartjes met ontwerpprincipes.

 “Ik vind het belangrijk dat docenten de fysieke leeromgeving niet als een gegeven beschouwen. We zouden ons onderwijsontwerp niet moeten aanpassen aan onze onderwijsruimtes, maar we zouden onze onderwijsruimtes moeten aanpassen aan ons onderwijsontwerp. Ik ben daarom een workshop gestart waarin ik docenten en onderwijsbestuurders bewust wil maken van de kansen die er liggen als we bewust omgaan met het ontwerpen van de fysieke onderwijsomgeving.” 

In de workshop werken de deelnemers in tweetallen. Aan de hand van kaartjes met ontwerpprincipes gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over wat zij belangrijk vinden in een onderwijsruimte. Wat wil je bereiken in en met je onderwijsruimte? En hoe zou je dat kunnen realiseren?

Voor elkaar een onderwijsruimte inrichten
De deelnemers kiezen drie ontwerpprincipes voor de onderwijssituatie waarvoor zij hun onderwijsruimte willen inrichten. Met deze ontwerpprincipes in het achterhoofd, gaan de deelnemers vervolgens voor elkáár de onderwijsruimte inrichten met LEGO. “Zij doen dit voor elkaar, omdat juist de blik van iemand anders kan leiden tot nieuwe inzichten en discussies over elkaars ideeën.

De workshop is dus echt gestoeld op ‘Learning by designing’. We merken dat de deelnemers veel plezier beleven aan het ontwerpen, bouwen en in gesprek gaan met elkaar hierover. We zien vaak ontwerpen waarbij er nadruk ligt op de bereikbaarheid van alle studenten, maar we zien ook steeds vaker ontwerpen waarbij andere activiteiten worden ondernomen in verschillende hoeken van de onderwijsruimte.”

Ook aan de slag?
Normaal gesproken kun je deze workshop boeken voor een uur tot een dagdeel, afhankelijk van hoe uitgebreid je het wilt aanpakken. Vanwege de coronamaatregelen is de workshop momenteel niet  te boeken, maar je kunt wel zelf aan de slag! De kaartjes met ontwerpprincipes kun je namelijk downloaden, en LEGO heb je misschien nog wel ergens in de kast staan… Veel ontwerpplezier!

Auteur: Miranda Overbeek (Freudenthal Instituut)