Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Ralph Meulenbroeks en het TLL in Proefkonijnen op 6 maart

Vertrouwen op je natuurkundige kennis, bij het in een slingerbeweging loslaten van een grote kogel vanaf de neus van presentator Jan Versteegh. Dat gebeurde Ralph Meulenbroeks (Freudenthal Instituut) in de aflevering van Proefkonijnen van 6 maart op NPO 3.


De aanleiding

Het begon met een mailtje van Proefkonijnen dat binnenkwam bij het Freudenthal Instituut met een inhoudelijke vraag over slingers, waar Ralph Meulenbroeks op reageerde. Na een aantal mails en telefoontjes vroegen ze hem als expert voor de uitzending om iets te vertellen over slingers. Toen heeft Ralph voorgesteld om het lightboard in het TLL te gebruiken voor de uitleg, en zo kwam Proefkonijnen naar het TLL.

 

Het lightboard
Op het lightboard legde Ralph met behulp van formules en tekeningen, en zonder vakjargon, uit dat volgens natuurkundige wetten een slinger nooit hoger kan eindigen dan vanaf waar je deze loslaat. “Het lightboard is redelijk uniek – er zijn er niet veel van op de wereld – en daardoor bijzonder om in de uitzending te gebruiken. Het lightboard is bij uitstek geschikt voor formules en tekeningen, en het is fijn dat je bij het lightboard niet met je rug naar je publiek hoeft te staan”, aldus Ralph. Jan en Geraldine, de presentatoren van Proefkonijnen, waren ook erg enthousiast over het lightboard.


Spectaculaire uitzending

Uiteraard moest de slingertheorie getest worden en daarvoor bouwde Proefkonijnen in Rotterdam een kraan met slinger, waaraan een grote kogel werd bevestigd. Op de dag van de opname bleek de kraan kapot te zijn en werd de opname een dag uitgesteld. Toen de volgende dag de opname alsnog gemaakt werd, en de kogel losgelaten werd vanaf de neus van presentator Jan Versteegh, was dat wel even spannend: “Nu moet je echt vertrouwen op de natuurkunde, je moet erop vertrouwen dat de kogel echt niet hoger kan komen dan vanaf waar je hem loslaat”.

 

Vaker?
Ralph denkt dat het Freudenthal Instituut nu vaker benaderd zal worden om mee te werken aan programma’s zoals Proefkonijnen, als er iets ingewikkelds uitgelegd moet worden. “Want op het FI hebben we daar alles voor in huis: kennis van hoe het zit, vaardigheden om het goed uit te kunnen leggen en spullen waarmee we het leuk kunnen brengen, zoals het lightboard.”

 

Bekijk de uitzending van 6 maart via Uitzending Gemist

 

Auteur: Miranda Overbeek (Freudenthal Instituut)