Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Future Learning Spaces voor de hele UU

Met ruim een jaar de focus op afstandsonderwijs, zou je haast denken dat de fysieke leeromgeving vergeten is. Gelukkig: niets is minder waar! Vanuit het project Future Learning spaces (FLS) is hard gewerkt aan het verbeteren van deze omgeving binnen de universiteit. Het project FLS onderzoekt hoe bijzondere onderwijsruimtes kunnen bijdragen aan het Utrechtse onderwijs. Deze bijzondere onderwijsruimtes ofwel Future Learning Spaces weerspiegelen de kernelementen van de Universiteit Utrecht als het gaat om activerend, flexibel, intensief en kleinschalig onderwijs. Een aantal concepten van deze bijzondere onderwijsruimtes komt vanaf september beschikbaar voor de hele UU.

Wat is een Future learning space?

Een Future Learning space is een onderwijsruimte die op basis van een aantal criteria het predicaat ‘Future Learning Space’ heeft gekregen.

Eén van de voorwaarde om dit predicaat te krijgen is dat de onderwijsruimte toegankelijk moet zijn voor de hele universitaire gemeenschap. Een andere voorwaarde is dat de onderwijsruimte een vernieuwende fysieke onderwijsruimte is, die wel door middel van een pilot verder uitgekristalliseerd moet worden, maar die de potentie heeft om op termijn op brede schaal ingebed te worden binnen het onderwijslandschap.

De definitie van een ‘Future Learning Space’ impliceert al dat het portfolio van Future Learning Spaces aan verandering onderhevig is. Jaarlijks wordt daarom vastgesteld welke onderwijsruimtes tot de Future Learning Spaces behoren. Als een nieuw concept succesvol is kan deze (of onderdelen ervan) worden ingebed in de nieuwe standaarden van de onderwijsruimtes.

Om welke Future Learning Spaces gaat het?

Voor het academisch jaar 2021-2022 is het predicaat Future Learning Spaces toegekend aan de volgende ruimtes:

Elk van deze zalen heeft zijn eigen kenmerken en mogelijke onderwijsvormen. Op de website van FLS kun je meer informatie vinden over de betreffende ruimtes en lezen hoe je een zaal kunt reserveren. Ga hiervoor naar www.uu.nl/futurelearningspaces externe link

In ontwikkeling

Naast de ruimtes met het predicaat FLS ontwikkelen we binnen het project ook nieuwe typen onderwijsruimtes. Om deze concepten te verkennen en verder uit te diepen is een Co-Creation Community  Future Learning Spaces opgericht binnen de Special Interest Group Learning Spaces van de Universiteit Utrecht. Deze groep van docenten, studenten en experts bespreken maandelijks één van de nieuwe concepten.

Meedoen of meer weten?

Geïnteresseerd in deelname in de Co-Creation Community Future Learning Spaces? Stuur een e-mail naar: FLS@uu.nl

Heb je nog vragen? Of wil je een rondleiding in één van de ruimtes? Stuur een mail aan: teachingsupport@uu.nl onder vermelding van ‘Future Learning Spaces’.