Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Agenda

12 november 2020
16:00 - 18:00
Teaching & Learning Lab online via Teams

Teaching & Learning Lab Inspiratiecafé online: Lab-onderwijs editie!

TLL inspiratiecafeHet Teaching & Learning Lab organiseert iedere maand een inspiratiecafé. Afwisselend komt daar een verhaal van een docent, een student of een interessante onderwijstool aan bod. Maar bovenal is er gelegenheid om met collega’s van gedachten te wisselen over onderwijs. Op 12 november hebben we maar liefst 5 sprekers en focussen we ons helemaal op Lab-onderwijs.

De afgelopen tijd hebben we in het onderwijs voor allerlei uitdagingen gestaan, maar het online maken van lab-onderwijs was wel een van de grotere. Hoe simuleer je het uitvoeren van een experiment online? Kan dat überhaupt? Twee tools binnen de UU geven aan hiervoor gedeeltelijke oplossingen te bieden en tijdens dit Inspiratiecafé geven we hen en de docenten die het momenteel gebruiken de ruimte om hierover te vertellen.

Labster is een tool die hier al lange tijd geleden op in is gesprongen en kant-en-klare virtuele labsimulaties aanbiedt. De student klikt online als het ware door een soort game heen, waarin de student reageerbuisjes klaarzet, door een microscoop kijkt, stoffen bij elkaar voegt etc. In deze simulaties kan de student ook fouten maken en kan er bijv. zomaar een brandje in het lab ontstaan :O
Alexander Mortensen werkt al langere tijd bij Labster en vertelt je er graag meer over. Bas Defize deelt daarnaast zijn ervaringen als docent met deze tool. Hij heeft Labster meerdere malen ingezet in zijn cursus en vertelt je graag over de voor- en nadelen.
Manoe Janssen & Roel Maas-Bakker kozen voor een ander alternatief in hun cursus; de tool LabBuddy. LabBuddy is een online applicatie voor het voorbereiden en uitvoeren van experimenten. Het biedt mogelijkheden voor het bijhouden van een labjournaal, het opzetten van een onderzoeksopzet en nog veel meer. Samen met Elly Langewis en Janine Geerling hebben Manou & Roel in periode 4 hun labonderwijs grotendeels aan geboden via LabBuddy. Roel, Elly en Janine sluiten alle drie aan en vertellen over hun ervaringen en de mogelijkheden die het programma wellicht voor jou kan bieden.

Geef jij lab onderwijs en wil je graag beter voorbereide studenten in je cursus? Of ben je op zoek naar interessante online mogelijkheden ter vervanging van gedeeltes van je lab onderwijs? Of ben je gewoon benieuwd naar deze toffe online mogelijkheden? Dan zien we je 12 november 16.00 uur in Teams! Tot dan.

Wanneer: donderdag 12 november 2020
Hoe laat:  16.00-18.00 uur
Voertaal: Engels
Waar: Teaching & Learning Lab online via Teams
Aanmelden: Vrije inloop, ook na 16 uur

Heb jij zelf een inspirerend verhaal dat je graag tijdens een van de komende Inspiratiecafés wil delen? Mail dan vooral jouw idee/voorstel naar m.a.mangnus@uu.nl!