Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Agenda

12 september 2019
16:30 - 18:00
Buys Ballotgebouw 3.19, Science Park Utrecht

TLL&TAUU inspiratiecafé

TLL inspiratiecafeIn het Teaching & Learning Lab wordt iedere maand een inspiratiecafé georganiseerd, ditmaal in samenwerking met docentencommunity TAUU, een netwerk voor en door alle docenten van de Universiteit Utrecht. Afwisselend komt daar een verhaal van een docent, een student of een interessante onderwijstool aan bod. Maar bovenal is er gelegenheid om met collega’s van gedachten te wisselen over onderwijs onder het genot van een hapje en een drankje.

Tijdens het inspiratiecafé van donderdag 12 september vertelt docent Ignace Hooge over ‘studentparticipatie in het onderwijs: practicumbegeleiding door studenten.’ Hoe bereid je studenten hierop voor? En welke risico’s heeft hij genomen?

De moderne psychologie is een empirisch vak en bij een empirisch vak horen empirische vaardigheden (o.a. programmeren). Het onderwijzen van deze vaardigheden is duur. In het vak Experimenteren en Registreren 1 (± 420 bachelorstudenten) zetten we daarom in plaats van professionele docenten, tweede- en derdejaarsstudenten in om het practicum te begeleiden. Deze docent-studenten krijgen eerst een uitgebreide vijfweekse training waarin ze 1) oefenen met de lesstof en 2) over onderwijs organiseren en didactiek leren en 3) professioneel leren presenteren.

Om zoiets nieuws te organiseren moet je risico durven nemen. Wij (Susan te Pas, Ignace Hooge) hebben dat gedaan en de les die we geleerd hebben was dat alles waar we bang voor waren, geen probleem was. Dit vak loopt al vijf jaar met groot succes en is betaalbaar.

Wanneer: Iedere tweede donderdag van de maand
Hoe laat: Normaal van 16.00-18.00 uur, deze keer vanaf 16.30 uur!
Waar: Teaching & Learning Lab (Buys Ballotgebouw 3.19, ingang via Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4 a-b)
Aanmelden: Vrije inloop, ook na 16.30 uur