Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

YouTube-kanaal met natuurkunde voor scholieren bereikt 1 miljoen views

Het YouTube-kanaal van Ralph Meulenbroeks heeft op 24 oktober de magische grens van een miljoen views bereikt. In zijn video’s legt de universitair docent van de Universiteit Utrecht ingewikkelde natuurkundige principes op een begrijpelijke manier uit. De doelgroep: leerlingen natuurkunde in de bovenbouw van de havo en het vwo. En daar is het kanaal bijzonder populair.

“Vlak voor het eindexamen heeft het kanaal bijna 20.000 hits per dag”

Ralph Meulenbroeks voor het lightboard in het Teaching & Learning Lab

Ingewikkelde concepten

“Welke van de 100 video’s op het kanaal het meest wordt bekeken? Dat is die over Stroom en Spanning”, begint Meulenbroeks enthousiast. “Veel leerlingen vinden dat ingewikkelde concepten die ze ook nog eens moeilijk van elkaar kunnen onderscheiden, merk ik. Dat geldt trouwens ook voor veel docenten en mijzelf”, voegt hij daar lachend aan toe.

Leerlingen helpen

Meulenbroeks begon in 2015 met het maken van de video’s, nadat hij stopte als natuurkunde-docent op een middelbare school in Bilthoven. “Ik liet mijn leerlingen achter die het jaar daarop verder moesten met het vak en ik wilde heel graag iets voor die kids doen”, zegt hij. “Dus besloot ik video’s te gaan maken over de stof die ze zouden krijgen. Dat begon heel amateuristisch, met een piepklein whiteboard. Later ben ik ze gaan opnemen met het lightboard in de studio van het Teaching & Learning Lab.”

Lopend vuurtje

Toen de eerste twintig video’s klaar waren, kon het promoten van het kanaal beginnen. Al was daar nagenoeg niets voor nodig. “Ik heb drie van mijn oud-leerlingen een mailtje gestuurd met een link, dat is alles. Zonder verder ook maar iets te doen, heeft het kanaal drie jaar later meer dan een miljoen views”, zegt Meulenbroeks vol ongeloof. “Met 40.000 bezoekers die regelmatig terugkeren en pieken van bijna 20.000 bezoekers op de avond voor het eindexamen Natuurkunde.”

youtube2018-okt_002

Verloop van het aantal bezoekers sinds de start van het YouTube-kanaal

Het geheim

Naar de reden waarom zijn video’s zo in trek zijn bij de leerlingen, kan Meulenbroeks alleen maar gissen. “Het zit hem in elk geval niet in de vorm, want ik sta gewoon voor een whiteboard te vertellen. Wel ben ik van nature heel enthousiast en ik vind het zelf erg leuk om dingen uit te leggen”, zegt hij. “Ook heb ik gemerkt dat je geen enkele stap mag overslaan in je uitleg. Als je aanneemt dat leerlingen iets vast wel zullen begrijpen, dan zijn er altijd een paar voor wie dat niet geldt. Zij raken vervolgens de draad kwijt.”

Nieuwe video’s

Het YouTube-kanaal behandelt inmiddels alle stof van het vak natuurkunde op de havo en het vwo. Toch gaat Meulenbroeks verder. “Ik ben nu bezig met een serie voor het keuzevak Relativiteitstheorie. Dat is conceptueel heel moeilijk. Daarnaast werk ik aan video’s voor cursussen voor docenten in spe”, zegt hij. “Dat doe ik samen met een andere docent. Ik speel dan de leerling en hij de docent. Dat is verschrikkelijk leuk. Tja, wat kan ik ervan zeggen. Ik houd gewoon ook wel van een podium.“