Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Feite Hofman (OCW) onderstreept belang TLL

Vrijdag 16 december 2016 kwam de directeur Hoger Onderwijs en Studiefinancieringsbeleid van het ministerie van OCW, Feite Hofman, met een delegatie op bezoek in het Teaching & Learning Lab. We hebben uitgebreid met hem gesproken over onderwijsinnovatie en hij was getuige van de opnames van een kennisclip in de studio, over het gebruik van de Arduino-tool bij natuurkunde-onderwijs. Maar wat vindt Hofman nu van het TLL? U leest het in het onderstaande interview.

 

Wat vindt u van het idee van het TLL; een fysieke testlocatie voor onderwijsinnovatie en leereffectmeeting?

“Het is zeker een goed innovatief idee, omdat we in het onderwijs weinig evidence based werken. Iedereen heeft een idee over wat goed onderwijs is, maar we testen de ideeën maar zelden op een wetenschappelijke manier. Eigenlijk best raar voor een wetenschappelijke instelling. Daarom is een Teaching & Learning Lab zo belangrijk. Daar kunnen studenten, docenten en onderwijsonderzoekers proefondervindelijk vaststellen wat werkt.”

 

Wat vindt u vernieuwend aan het TLL?

“Vernieuwend is dat je een omgeving creëert waar de nieuwste technologieën (3D-printers, kennisclips, smarttables) optimaal gebruikt kunnen worden door studenten en docenten. Zo is het TLL een kruising tussen een media-lab zoals het Massachusetts Institute of Technology heeft en een ouderwets klaslokaal.”

 

Hoe kan het TLL uw inziens bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs?

“De werkplekken van de toekomst zitten vol met nieuwe technologie om beter te kunnen samenwerken. De universiteiten / hogescholen moeten de studenten daarop voorbereiden. Daar dragen de innovaties van het TLL aan bij. Daarnaast willen we dat in de toekomst onderwijs aansluit bij de persoonlijke leerervaring van iedere student. Nieuwe onderwijstechnologie maakt het mogelijk elke student optimaal te ondersteunen in het leerproces.”

 

Zou u het concept TLL aan andere universiteiten en hogescholen aanraden?

“Wat er in het TLL plaatsvindt is relevant voor alle universiteiten en hogescholen. Het zou goed zijn als andere universiteiten en hogescholen kunnen leren van de ervaringen van de Universiteit Utrecht.”

 

Is er nog iets anders dat u kwijt wilt over het TLL?

“Ik vind het zeer te prijzen dat het TLL ook de verbinding met het Voortgezet Onderwijs zoekt en daarmee de aansluiting met het Hoger Onderwijs vergemakkelijkt.”