Logo Universiteit Utrecht

Teaching & Learning Lab

Nieuws

Een werkgroepruimte die werkt

Online module en workshop over de inrichting van je onderwijszaal:

Het afgelopen jaar is er een online module ontwikkeld: “Een werkgroepruimte die werkt”, naar aanleiding van de flexibele opzet van het Teaching & Learning Lab. Eén van de pijlers in het Utrechts onderwijsmodel is activerend onderwijs. Samenwerken of discussie zijn activerende werkvormen die studenten veelal het beste leren in groepjes. Om dit te faciliteren wil je als docent jouw onderwijsruimte zo kunnen inrichten dat studenten effectief in de groepjes aan de slag kunnen met een opdracht. Tegelijkertijd wil je ook vaak centraal instructie kunnen geven of nabespreken. Deze online module gaat in op welke rol de inrichting van een onderwijsruimte kan spelen in het leerproces van de student en hoe je een ruimte zou kunnen inrichten om meer interactie te stimuleren tussen studenten.

In vier blokken worden de onderwijsruimtes van de Universiteit Utrecht belicht waarin ook de binnenhuisarchitect je meer vertelt over de ontworpen onderwijsruimtes, leer je meer over de inrichting van een onderwijsruimte en leerdoelen en ga je je eigen onderwijsinrichting ontwerpen. Tot slot is er een workshop waarin je jouw ontworpen opstelling kunt neerzetten in het Teaching & Learning Lab en kunt ervaren hoe het is als docent om hierin les te geven en als student om in deze opstelling te zitten.

werkgroepruimte inrichting onderwijszaal

De module en workshop richten zich op het Hoger Onderwijs. De module is beschikbaar via het LifeLongLearning platform van de Universiteit Utrecht en kan op aanvraag gevolgd worden. De datum waarop de bijbehorende workshop gegeven wordt, moet nog worden vastgesteld. Wil je op de hoogte gehouden worden of meedoen? Stuur dan een berichtje naar teachinglearninglab@uu.nl

Alvast een voorproefje van de module? Bekijk dan de vlog van Jasper van Winden: